18 НОЕМВРИ 2021 г – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

За поредна година третия четвъртък на месец ноември Министерството на здравеопазването отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Мото на националната кампания за 2021 г. е „ДА СПЕЧЕЛИМ ЗАЕДНО : ЕДИН МЕСЕЦ БЕЗ НИКОТИН!“

На този ден призоваваме всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

В България 34,5 % от населението на възраст над 20 години са ежедневни пушачи, а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. Остава много голям проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите.Почти всяко пето дете е настоящ пушач. Детският организъм е изключително чувствителен към тютюневия дим. Колкото в по-ранна възраст децата започват да пушат, толкова по вероятно е да продължават да пушат интензивно през целия си живот и толкова по-често ще боледуват.

В световен мащаб около 47 % от мъжете и 15% от жените са пушачи. Повечето пушачи желаят да спрат и около 50% от тях се опитват да го направят всяка година. Само 6% от пушачите успяват. Епидемиологични данни сочат, че рискът един пушач да развие заболяване, свързано с тютюнопушенето, нараства с течение на времето. Следователно, най-сигурният начин да се намали рискът е спиране на тютюнопушенето.

Тютюнопушенето е тежък порок, който повишава риска от развитие на редица тежки заболявания, за които често се явява водещ катализатор. Единственият начин за преустановяване на влиянието му върху здравето на човека е неговият пълен отказ. Това се постига със силна вяра, позитивно мислене и оказана помощ. Да откаже цигарите е най-хубавото нещо, което един пушач може да направи не само за себе си, но и за всички хора около него! Ако той не в състояние да го направи, трябва да получи подходяща алтернатива.

През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене в РЗИ-Ямбол и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушене 0700 10 323.